Dedi Isaac, YFTC

Jongeren werken aan hun toekomst

De boomlange rustige Dedi Isaac (27) organiseert betrokkenheid en inspraak van jongeren in een van de vluchtelingenkampen aan de grens met Zuid-Soedan, twee dagen rijden van de hoofdstad Kampala. Hij is zelf afkomstig uit Zuid-Soedan, geboren als oudste zoon van een kinderrijk gezin in het kleine dorp Ronyi. Zoals miljoenen anderen vluchtte ook hij als gevolg van de spanningen in Soedan over de Oegandese grens.  In de afgelopen 20 jaar is het gezin waar hij toe behoort, een paar keer heen en weer verhuisd over de grens, afhankelijk van de veiligheidssituatie in Soedan. Sinds zijn vader overleed, 12 jaar geleden, reisde Dedi Isaac samen met zijn moeder, broers en zusjes.

Dedi Isaac vertelt over het relatief ontspannen samenleven van vluchtelingen en inwoners van drie landen (Congo, Zuid-Soedan en Oeganda) in dit noordelijke puntje van Oeganda. Het heet ‘three cornerstone country’ waar mensen vreedzaam samenleven met veel gemengde huwelijken. Weliswaar met verschillende paspoorten, door de soms willekeurig getrokken grenzen van eerdere  koloniale regimes,  maar met diezelfde eeuwenoude culturele wortels.

In coronatijd is de jonge, ambitieuze Dedi Isaac een klein initiatief gestart in het vluchtelingenkamp Bidibidi, waar hij zelf ook woont:  ‘Youth  Focus on Transforming Communities (YFTC). De organisatie helpt jonge mensen in de nederzetting om hun stem te versterken via debatten en via belangenbehartiging aan de basis. Dedi Isaac richt zich ook op het doorgeven en ontwikkelen van digitale vaardigheden. Tijdens de lessen over internet probeert hij zo ook jongeren bewust te maken van hun situatie. Binnen het kamp haalt YFTC daarnaast wekelijks jongeren bij elkaar om over hun toekomst te praten. Er hebben al ruim 2000 jongeren meegedaan aan deze gesprekken. Bij deze zogeheten ‘round tables’ sluiten ook vaak invloedrijke personen aan, die zich het lot van jongeren aantrekken.

Inmiddels heeft Isaac zo’n 500 jongeren in een langere cursus digitaal getraind, en sommigen ook in contact gebracht met banken en andere kredietgevers om hun eigen klein bedrijfje op te zetten. De aanmeldingen voor zijn lessen lopen storm, en hij heeft een onafhankelijke commissie van jongeren opgezet die de selectie voor de komende cursussen moet maken. Ook worden er nu vaardigheden om een bedrijf te kunnen runnen, geleerd. Isaac heeft zelf veel online (management) cursussen gevolgd, en zo ook zijn business administration diploma gehaald. Ook is hij een professionele filmmaker. Zelf is hij dus al behoorlijk ver gekomen, en nu probeert hij samen met de jongeren de volgende stappen richting hún economische zelfstandigheid te zetten.