De oorsprong van Haëlla

Geïnspireerd door hun geloof wilde het echtpaar Dake-van Noppen, oprichters van het schoonmaakbedrijf CEMSTO (1909) én de Haëlla Stichting (1967), ‘steun geven waar de nood het hoogst is’. Het echtpaar had al jaren grote belangstelling voor maatschappelijke ontwikkelingen. Overtuigd van het belang van het streven naar een nieuwe economische orde en wereldvrede wilden zij mensen met progressieve, inspirerende ideeën en idealen helpen om hun plannen en plannetjes te realiseren om zo bij te dragen aan een eerlijkere en betere wereld.

Mevrouw en meneer Dake de oprichters van de Haëlla Stichting

Geschiedenis

Het komt mij voor dat wij mondiaal moeten durven te denken, ook als wij menen dat het bereiken van het doel dat wij stellen één of meerdere eeuwen tijd zal kosten”, sprak de heer A.G. Dake (1887-1979) toen hij samen met zijn vrouw, mevrouw Dake-van Noppen, de Haëlla Stichting oprichtte.

Het was 1967. De Haëlla Stichting was een feit. ‘Haëlla’, vrij naar H.L.A., de voorletters van mevrouw Helene Lucretia Anna Dake-van Noppen.

Enkele jaren na de oprichting van de Haëlla Stichting, in 1983, is de Stichting Haëlla Vermogensbeheer (HVB) in het leven geroepen. Deze stichting beheert het vermogen van de Haëlla Stichting. Zodanig dat zij jaarlijks, een zo groot mogelijke uitkering aan de Haëlla Stichting kan doen – met instandhouding van het vermogen, zodat deze tot in lengte van jaren vernieuwende projecten en activiteiten kan ondersteunen.

De heer A.G. Dake was een telg uit de Amsterdamse zakenfamilie Dake, die al sinds 1826 in potten en pannen handelde. Aan het begin van de 20ste eeuw, een tijdperk van industrialisatie en (huishoudelijke) modernisering bracht de firma Dake, gevestigd aan het Damrak en in de Kalverstraat, het nieuwste op het gebied van keukengereedschap, stofzuigers, schoonmaakmiddelen en fornuizen.

In 1909 richtte de heer Dake de Chemische en Mechanische Stofbestrijdings Onderneming: de CEMSTO op. Het eerste schoonmaakbedrijf in Nederland met in de loop der tijd vele vestigingen in verschillende steden.

Mevrouw H. L. A. Dake overleed op 88-jarige leeftijd in 1971; de heer Dake overleed in 1979; hij werd 92. Tot aan hun dood was het echtpaar Dake intens betrokken bij de stichting.

De familie Dake is tot op de dag vandaag betrokken bij de stichting.

Cemstra

Lezing van Mw. Drs. Heleen Th. Dake, dochter van de oprichters van de Haëlla Stichting

Tot ons verdriet is Mevr. Drs. Heleen Th. Dake op 5 juni 2023 overleden.