Zes maanden geleden brak de coronacrisis uit. Zo snel als dat gebeurde kwam ook de reactie. Overal kwamen mensen in actie om aan de gevolgen van deze crisis het hoofd te bieden. Initiatieven werden opgezet, uitgebreid, aangepast om zoveel mogelijk mensen die opeens in nood waren gekomen te helpen. Een overstelpende hoeveelheid energie en dadendrang kwam los. Voor de Haëlla Stichting was het binnen een paar dagen duidelijk dat er heel veel kleine initiatieven ontstonden die dringend behoefte hadden aan kleine financiering. Daarop werd het plan om een platform Kleinecoronahulp op te zetten geboren. Overleg met Fonds 1818 leidde in zeer korte tijd tot het realiseren van dat plan en het opzetten van de website www.kleinecoronahulp.nl. Een mail naar het landelijk fondsenoverleg leidde snel tot genoeg andere deelnemende fondsen om op een bredere basis aan de slag te gaan.
Kleinecoronahulp is een prachtig voorbeeld hoe fondsen en initiatieven hun inzet en vrijheid benutten om dat te gaan doen wat nodig is. Klein, flexibel en tegelijk alles bij elkaar groots en belangrijk voor zo velen. Kleinecoronahulp werd een vliegwiel voor heel veel energie en resultaat. Van ‘Crew against Corona’ in Den Bosch, dat begon met een paar vrijwilligers en uitgroeide tot een coördinerend platform, tot de vele voedselprojecten. Van in eerste instantie activiteiten voor eenzame mensen, tot later voor mensen die overal buiten de boot bleken te vallen en meer in de problemen kwamen naarmate de crisis langer duurde. Van muziek in verzorgingstehuizen tot spatschermen voor duofietsen. Allemaal met een menselijke maat. Allemaal in gang gezet door mensen die zich inzetten voor een ander en dat vaak heel gewoon vinden. Allemaal vrije vogels die elkaar vinden in een wereld die op zijn kop staat.
Na zes maanden is het tijd om de balans op te maken. Wat hebben we precies gedaan en wat gaan we doen nu blijkt dat de crisis nog maanden aan gaat houden. Wat betekent dat?
We blikken terug op hoe het begon, wat er veranderde en wat we nu moeten of kunnen gaan doen.
Het gaat over omschakelen van noodhulp naar structurele oplossingen, zonder de situatie van hier en nu en honger in Nederland uit het oog te verliezen. Het gaat over helpen zonder afhankelijkheid te creëren. Over je rol pakken als fondsen maar ook het gesprek aangaan met de gemeenten.
Vooral gaat het over verbinding.
Over een plannetje, geboren aan de keukentafel, dat leidde tot verbindingen tussen fondsen en initiatieven, allemaal gericht op dat ene doel: mensen laten weten dat ze niet in de steek gelaten worden, zelfs niet in coronatijd. Zo houden we samen de samenleving leefbaar.
Lees in deze Kleinecoronahulp tussenrapportage hoe dat ging.